Lördags special!

Nu ska du få en snabb, mycket god och självklart enkel trerätters! Med detta kommer du bli älskad av dina gäster alltså en perfekt trerätters att bjuda på. På menyn står, förrätt toastskagern, varmrätt en rödvinssås och efterrätt en vitchoklad dröm. Meningen är att du själv ska välja vad du vill ha till din rödvinssås, nu ska pulversåserna försvinna och riktig hemmagjord sås tillagas.

Toastskagern
10 min
Ingredienser: 4 pers
1 burk créme fraiche
3 msk majonnäs
En halv röd lök
En kruka dill
250 gram räkor
4 nypor salt
2.5 tsk limejuice
2 krm vitpeppar
(en burk stenbitsrom)

Så här gör du:
1. Blanda créme fraichen med majonnäsen.
2. Tillsätt den finhackade rödlök, hackad dill, salt, vitpeppar och limejuicen. Rör om väl!
3. Blanda sist i räkorna och om du har stenbitsrom. Rosta fyra mackor och skär därefter av kanterna och lägg en klick skagenröra på mackan!

Tips
-Om du inte vill lägga massa pengar på räkor kan du välja räkor på burk, fungerar exakt lika bra, rom har du med efter smak!



Rödvinssås
15 min
Ingredienser: 4 pers
1 gul lök
2 dl rödvin
4 dl vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 krm vitpeppar
3 tsk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Så här gör du
1. Skala och finhacka löken.
2. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré, timjan och vitpeppar i ca 10 minuter.
3. Tag ett glas och häll i Maizena utrörd i lite kallt vatten.
4. Efter 10 minuter tar du en bunke och ett durkslag och vänder ner såsen så att löken och timjan försvinner. Såsen som finns i bunken vänder du ner i kastrullen igen och häller ner smör. Ha kastrullen på svak värme.
5. Tag nu Maizena utrört i vattnet och häll försiktigt i.

Tips
-Om du känner att du inte har tid kan du tillaga såsen dagen innan och ställa den i kylen!



Vitchoklad dröm
Tillagas dagen innan då den ska stå i kylen minst 3 timmar
Ingredienser 4 pers
100 gram vitchoklad
1 dl grädde
2 dl matlagnings yoghurt

Så här gör du:
1. Hacka chokladen.
2. Häll grädden i en kastrull och värm upp(INTE koka). Då grädden är varm häller du i chokladen, vispa lugnt tills chokladen har smält. Låt detta svalna.
3. Blanda i yoghurten, rör till en jämn smet. Tag nu fram 4 små dessert skålar eller glas och häll i smeten i dem.
4. In i kylen under minst 3 timmar

Tips
-Innan servering tinar du lite hallon och lägger som topping på desserten. För ännu mer lyx kan du riva lite mörk choklad och strö över, en riktig dröm!

Chili con carne

4 pers

Ingredienser
500 gram nötfärs
2 gula lökar
1,5 st grön paprika
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
0,5 msk chilipeppar
1,5 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 burk vita bönor, kokta
Tillagning
1. Skala och hacka löken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Bryn löken i lite matfett på svag värme. Rör ner färsen och paprikan. Bryn alltsammans några minuter.
2. Lägg i resten av ingredienserna och kryddorna utom bönorna. Ta inte för mycket chilikrydda, det är lätt att den blir för stark. Koka grytan livligt utan lock ca 10 minuter. Rör om ofta. När det mesta av vätskan har kokat in, häll i bönorna och smaka av med salt och peppar.
3. Låt alltsammans bli genomvarmt. Servera med en bit baugette.

Perfekt vardagsmat!

Romantisk kladdkaka!

Bjud din käraste på en kladdig och god kladdkaka! Snabbt och super enkelt, du kommer få pluspoäng av din käraste!

Kladdkaka
25 min
Ingredienser: 6 pers

100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g vit chocklad
florsocker

Såhär gör du:
1. sätt ungnen på 175 grader C.
2. hacka den vitachockladen.
3. häll i alla ingridienser i en bunke och blanda ihop.
4.smörj en form och strö ströbröd i botten och kanterna.
5. in i ungnen i ca. 20 min känn efter hur du vill ha den.
6. ta ut strö över florsocker.
7. KLAR!

Tips:
-byt ut ströbrödet mot riven kokos!

Lördagsmiddag

 

Kycklingfajitas

30 min

 Ingredienser: 2 pers

1 kycklingsfile'

gurka

sallad

1 tomat

1 paprika

gräddfil

fajitas bröd

1 krm chilipulver

1krm salt

1krm peppar

en halv lök

 Såhär gör du:

  1. skär kycklingfilen i strimlor och stek den i smör. När kycklingen börjar bli klar så kryddas den med chilipulver, salt och peppar.

  2. Skär paprikan, gurkan, salladen och tomaterna i lämpliga storlekar.

  3. Lägg grönsakerna i olika skålar och värm bröden.

  4. Dags för servering med bröden, grönsakerna och gräddfilen.

 Tips:

-att göra guacamole att ha till är väldigt gott om man vill ha det.

-man kan även tillsätta majs, riven ost osv.

-vill man ha rätten starkare är det bara att ha i mer chilipulver.

 

God och nyttig lunch

Grekisk sallad

 

Ingredienser: 1 person

Två tomater

En halv röd paprika

En halv grön paprika

Fetaost

Rödlök

Kalamata oliver

 Såhär gör du:

  1. Skölj alla grönsaker noga. Du behöver inte en salladsbunke utan du kan lägga upp salladen direkt i en djup tallrik eller en vanlig tallrik.

  2. Skär tomaterna i små båtar och lägg dem på botten av tallriken. Skär paprikorna i en halv cm tjocka strimlor.

  3. Fin hacka den röda löken, skär fetaosten i kuber och strö över salladen. Häll av olivsaften och lägg oliverna fina på tallriken.

  4. Salladen färdig att äta.

Tacogratäng

Taco-gratäng

30 min

 Ingredienser: 2 personer

250g köttfärs

en halv gul lök

en halv påse taco-krydda

purjolök

½ dl riven ost

½ dl vatten

Sallad

en paprika

1/3 gurka

 

Såhär gör du:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader

  2. Skär och bryn löken i en stekpanna. Lägg sedan i köttfärsen och bryn tills köttfärsen är klar.

  3. Tillsätt taco-krydda och vatten och låt koka en stund. Under tiden kan du smörja en ungfast form med smör.

  4. När allt vatten kokat bort läggs köttfärsen i formen och in i ugnen i 15 minuter.

  5. Medan taco-gratängen är i ugnen gör du salladen.

  6. Servera taco-gratängen med salladen

 Tips:

-Om du vill göra taco-gratängen lite mer avancerad kan du ha majs i köttfärsen.

Minipizza, perfekta till helgens fester

Ingredienser: ca.10 st

Färdig pizzadeg från affären

En burk pesto

Pinjenötter

Riven ost

 Såhär gör du:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader

  2. Rulla ut den färgiga pizzadegen på en plåt. Använd ett normalstort glas för att göra formen på minipizzorna. Ta bort den överflödiga degen så att bara minipizzorna är kvar på plåten.

  3. Ta en klick pesto på varje pizza så att det blir som tomatsåsen på en vanlig pizza.

  4. Strö sedan över lite riven ost och in i ugnen.

  5. Pizzorna ska vara i ugnen i ca. 10 min sedan är de klara får servering.

 Tips:

-att strö över lite pinjenötter innan gräddning är väldigt gott

Snabbt, enkelt och gott!

Hej! Vi är tre tjejer som går sista året på gymnasiet och under de året har man ett ämne som heter projektarbete. Man kan välja att inrikta sig på nästan vad som helst, och vi har valt att skapa en matblogg som inriktar sig till ungdomar. Det ska vara snabbt, enkelt och gott!

RSS 2.0